Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα Sea For Society Project (SFS) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση από την Γενική Διεύθυνση ‘Ερευνα & Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το ειδικό πρόγραμμα ‘Η επιστήμη και κοινωνία’. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2012 και έχει διάρκεια 42 μήνες. Το πρόγραμμα με μια ματιά:

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ . Sea For Society
ΑΚΡΩΝΥΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ . SFS
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ . Science in Society – 2011-1, Mobilisation and Mutual Learning (MML)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ . Eur 4.260 M
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ . 1 Ιουνίου 2012
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ . 30 Νοεμβρίου 2015
ΕΤΑΙΡΟΙ . 20
ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ . 8
ΧΩΡΕΣ. 12

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ . Nausicaá, Γαλλία



Προς μια Blue Society, μια νέα κοινωνία

To SFS θα ενώσει ερευνητές, θαλάσσιους και χερσαίους φορείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και νεόυς πολίτες, σε μια διαδικασία αμοιβαία μάθησης, διαβούλευσης και κοινής δράσης για να εξετάσουν βασικά ερωτήματα, να κατανοήσουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις για την διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των υπηρεσιών του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Το SFS θα διαδόσει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων σε τοπικούς και εθνικούς φορείς που σχετίζονται με την θαλάσσια και την ναυτλιακή διακυβέρνηση, διαμορφώνοντας το καινούριο όραμα του Blue Society και βελτιώνοντας την διακυβέρνηση της έρευνας που αφορά στην θάλασσα και τον ωκεανό, σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 βασικές φάσεις:

 Διαδικασία Διαβούλευσης
Δράσεις για Κινητοποιήση
Όραμα/Αρχή του Blue Society Concept


Οι Διαβουλέυσεις και οι Δράσεις για Κινητοποίηση του προγραμμάτος είναι κρίσιμα βήματα που τονίζουν την σημασία που έχουν οι μελετημένες συστάσεις προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους.


1. ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Η φάση της Διαβούλευσης βασίζεται στις αξίες και έννοιες του συμμετοχικού διαλόγου. Σκοπός είναι η ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων (stakeholders), των πολιτών και των νέων, για 6 βασικά θέματικές ενότητες, με στόχο να διασφαλιστεί η συμμετοχική προσέγγιση όσο αφορά τις δράσεις του προγράμματος. Οι Διαβουλεύσεις χωρίζονται σε δύο σκέλη:
Διαβούλευση για Ενδιαφερόμενους Φορείς (Stakeholder)
Διαβούλευση για Νέους Πολίτες

Για τη διεξαγωγή της διαβούλευσης, το πρόγραμμα SFS έχει χωριστεί σε εννέα γεωγραφικές περιοχές (Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία) ανα την Ευρώπη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο επαρκής διάλογος που περιλαμβάνει γεωγραφικές και πολιτισμικές διαφορές και τη συμμετοχή μιας ευρείας γκάμας ενδιαφερόμενων πολιτών και νεολαίας στις βασικές θεματικές ενότητες..

Θεματικές Ενότητες:
Τροφική Αλυσίδα | Τουρισμός και Αναψυχή | Υγεία | Τόπος Κατοικίας | Μεταφορές | Ενέργεια

Τα αποτελέσματα από την φάση των διαβουλεύσεων θα συγκριθούν και θα αναλυθούν σε διεθνική βάση, με στόχο να εντοπιστούν οι ομοιότητες και οι διαφορές ανα περιοχή και κουλτούρα στην Ευρώπη, βοηθώντας έτσι να εμπλουτιστεί το όραμα του Blue Society.

Τα αποτελέσματα στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες για εξέταση με σκοπό να οδηγήσει τελικά σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα λαμβάνονται σε τοπικό/εθνικό επίπεδο (Δράσεις για Κινητοποίηση) για να αποδειχθεί το όφελος από την συμμετοχή τους στη συλλογική διαδικασία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία τηων διαβουλεύσεων στην Ελλάδα, παρακαλώ πατήστε εδώ.


2. ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Οι νέες γνώσεις που θα προκύψουν από την διαδικασία διαβούλευσης στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε μια φάση κινητοποίησης και ενδυνάμωσης, όπου ένα σχέδιο θα κατασκευαστεί έτσι ώστε να διευρυνθεί η μεταφορά της γνώσης σε ένα μεγαλύτερο και ευρύτερο κοινό, με έμφαση στην ενίσχυση των φορέων και των πολιτών για να ληφθούν εφικτά και απτά μέτρα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εντοπισμένων προκλήσεων.

Στο πλαίσιο της φάσης της κινητοποίησης, οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν την εκπαίδευση/κατάρτιση στελεχών για την ανάπτυξη ικανοτήτων στα τμήματα επικοινωνίας  περιβαλλοντικών οργανώσεων, παράγοντες που επηρεάζουν την κοινή γνώμη (κοινωνικές οργανώσεις, μουσεία για την επιστήμη/ενυδρεία, δημοσιογράφους, γραφεία επικοινωνίας θαλάσσιων ινστιτούτων κ.λπ.) μέσω του προγράμματος "Sea Academy».


3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΠΛΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη της Ευρώπαϊκής στρατηγικής 2020 για «έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη", το πρόγραμμα SFS θέλει να αναπτύξει την έννοια της Μπλε Κοινωνίας (Blue Society). Η έννοια θα παρουσιαστεί στα ενδιαφερόμενα μέρη, σε κοινωνικές οργανώσεις και τους πολίτες κατά τη διαδικασία διαβούλευσης και η συμβολή τους θα εμπλουτίσει και θα βοηθήσει να καθοριστεί η έννοια της Μπλε Κοινωνίας, αλλά και να εντοπίσει τα κενά όπου η έρευνα είναι απαραίτητη για την ενημέρωση της πολιτικής  και την λήψη αποφάσεων, προκειμένου να επιτευχθούν μπλε λύσεις για την κοινωνία.

Η έννοια της Μπλε Κοινωνίας είναι εμπνευσμένη από την έννοια της Πράσινης Οικονομίας, που αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον ΟΗΕ. Βασίζεται στην παραδοχή ότι υπάρχουν δύο επιταγές που η κοινωνία θα πρέπει να ενσωματώσει 1) να ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων του πλανήτη μας σήμερα, και 2) να διατήρησει τα μέσα διαβίωσης για τις γενιές που έρχονται, ειδικά τους πόρους και τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον ωκεανό. 

Η Μπλε Κοινωνία είναι μια έννοια που τοποθετεί την ανθρωπότητα στο κέντρο της. Ενθαρρύνει την κοινωνία να αναλάβει δράση και να την κάνει να λάβει μέρος στην υλοποίηση των λύσεων. Προκαλεί, σχεδόν,  την κοινωνία να προσδιορίσει μια Μπλε Κοινωνία που θα είναι αποδεκτή και θα εξασφαλίζει το μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Η έννοια της Μπλε Κοινωνίας θα διαδίδεται σε διάφορους χώρους, προκειμένου να επηρεάσει τις πολιτικές των θαλάσσιων και παράκτιων θεμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου